Ciolacu: „activitatea Guvernului nu va fi decisă de o coaliție politică”
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu va accepta ca activitatea Guvernului să fie coordonată și decisă în totalitate într-o coaliție politică, respingând astfel intenția liberalilor de a veni în coaliție cu o nouă ordonanță privind tăierile de cheltuieli bugetare. Ciolacu a subliniat că politica fiscală a unui stat trebuie să fie elaborată de ministrul de Finanțe împreună cu Guvernul, și nu dictată de alianțe politice, făcând referire la experiența avută cu coaliția PNL-USR.
„Astăzi, la ora 15.00, l-am chemat pe domnul Boloș. Politica fiscală într-un stat normal o face ministrul de Finanțe, împreună cu Guvernul. Eu, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, nu o să accept ca activitatea Guvernului să fie coordonată și decisă în totalitate într-o coaliție politică pentru că ne întoarcem la experiența avută de coaliția PNL-USR”, a declarat premierul.
Premierul Marcel Ciolacu a dorit să clarifice situația actuală a cheltuielilor bugetare, afirmând că nu există o creștere a cheltuielilor. „Nu avem nicio creștere a cheltuielilor”, a subliniat el, explicând că în ultima lună cheltuielile au fost aproape de 70 de miliarde de lei din cauza mutării plății pensiilor pentru sărbătorile pascale. Această mutare a reprezentat 0,5% din PIB.
„Creșterea cheltuielilor, vă spun încă o dată, e normală. Oameni buni, am mutat pensiile, 0,5% din PIB. Ce vreți, să vă spun că e o catastrofă, când era ceva predictibil că vor crește cheltuielile, mutând ca oamenii să își primească pensiile înainte de sărbătorile pascale? La cheltuieli, haideți să vedem exact fiecare capitol despre ce este vorba. Am văzut în fața vreunui minister să se care dulapuri? Că eu nu am văzut”, a mai spus Ciolacu.
Această declarație vine în contextul în care liberalii intenționează să prezinte o nouă ordonanță de tăiere a cheltuielilor bugetare în cadrul coaliției de guvernare. Premierul Ciolacu și-a exprimat clar opoziția față de această abordare, insistând că deciziile economice trebuie să fie bine fundamentate și luate de către cei care dețin atribuțiile legale în acest sens.